Információs társadalom

Információs társadalom

Információs társadalmi elméletek

2015. február 14. - Sischo

1. Kérdés:

Az öt, cikkben ismertetett elmélet közül melyik áll hozzád a legközelebb? Miért? (Indokold is a válaszodat!):

A cikkben szereplő meghatározások közül hozzám egyértelműen a technológia megközelítés áll legközelebb. Ennek oka elsősorban az, hogy a többi megközelítés szerintem nem fedi le igazán a társadalom összes szintjét. Míg a gazdasági és a foglalkoztatási nézőpontok leginkább a munkával és a munkahelyekkel kapcsolják össze az információ szerepét, addig a kulturális definiálás inkább a magánszemélyek életére fókuszál. Ugyan a térszemléletű meghatározás túllép ezen a szegmentáláson, mégis úgy gondolom, hogy túlságosan globális nézetet képez, így nem világítva rá az információ hatásaira a társadalom mélyebb szintjeiben.

Ugyan a technológiai megközelítésnek is megvannak a maga buktatói, véleményem szerint mégis ez az a megközelítés amely legjobban meghatározza az információs társadalom jellemzőit. Emellett úgy gondolom, hogy az információs korszak kialakulása van olyan szoros kapcsolatban a technológia fejlődésével, hogy érvényes legyen az azzal való definiálása.

2. Kérdés:

- Szerinted a Webster által kiemelt 5 szemponton kívül léteznek még további fontos szempontok, amelyek meghatározhatják az információs társadalmat (tehát indokolják, hogy minőségileg más, új társadalomról kelljen beszélnünk)? Mik lehetnek ezek? Miért?

Véleményem szerint a kiemelt 5 szempont mellett még megemlíthető a pszichológiai nézőpont is amennyiben ezt a kulturálistól különböző megközelítésnek tekintjük. Ebben  a tekintetben, az emberek viselkedésében, gondolkodásában és döntéseinek mozgatórugóiban lévő különbségek biztosítják a minőségbeli különbséget a korábbi társadalmi formáktól. 

Emellett azonban nem látok más, az eddigiektől lényegében különböző szempontot, hiszen ezek lefedik az információs társadalomra jellemző legfőbb aspektusokat és jellemvonásokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://szilardnemeth.blog.hu/api/trackback/id/tr377175007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása